Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ενημέρωση για την εισαγωγή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Χανίων από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων


Το Μουσικό Σχολείο, που είναι Γυμνάσιο – Λύκειο, είναι ένα δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας (εκτός από τεχνολογία και οικιακή οικονομία), και οι κατευθύνσεις στο Λύκειο.
Τη διαφορά κάνουν τα επιπλέον μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά σε ισότιμη βάση (Ιστορία της μουσικής, Θεωρία Ευρωπαϊκής μουσικής, Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, Χορωδία, Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο), ενώ δύο μουσικά όργανα είναι υποχρεωτικά, το παραδοσιακό (η λύρα για την Κρήτη) και το πιάνο, στα οποία κάθε μαθητής, κάνει μάθημα μία ώρα την εβδομάδα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και όργανα επιλογής όπου ο μαθητής, κάνει μάθημα δύο ώρες την εβδομάδα σε ένα όργανο που αυτός έχει επιλέξει. Τα μαθήματα μουσικών οργάνων γίνονται ατομικά σε κάθε παιδί. Παράλληλα, οι μαθητές αποκτούν την εμπειρία της σκηνικής παρουσίας μέσα από τις συχνές εκδηλώσεις, αλλά και της ομαδικής δημιουργίας καθώς συμμετέχουν σε μικτά (γυμνάσιο και λύκειο) μουσικά σύνολα και χορωδία, όπου τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν από τα μεγαλύτερα.

Αυτό το εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που φτάνει τις 9 ώρες, περιλαμβάνει και σίτιση. Ο μαθητής του μουσικού σχολείου, καλείται να κάνει θυσίες που απαιτεί η αγάπη και το μεράκι για τη μουσική.

Οι απόφοιτοι του Ενιαίου Μουσικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτησή τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ή μπορούν να συνεχίσουν τις μουσικές τους σπουδές. Κατά τη διάρκεια φοίτησης, μπορεί ένα παιδί του Μουσικού σχολείου να μεταγραφεί σε άλλο σχολείο, δεν μπορεί όμως να γίνει το αντίστροφο.

Το μουσικό σχολείο είναι ένα φυτώριο ταλέντων, ένα κύτταρο πολιτισμού που συνεισφέρει στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης που βρίσκεται. Όσο όμως πολύπλευρη είναι η λειτουργία του σχολείου, τόσο πολυποίκιλες είναι και οι ανάγκες του.

Η αύξηση του μαθητικού του δυναμικού, η έγκαιρη στελέχωσή του με καθηγητές μουσικής παιδείας, ο εξοπλισμός του με μουσικά όργανα και η διαμόρφωση κατάλληλων χώρων εντός του κτιρίου για τα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικών οργάνων, είναι μερικά από τα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η σχολική κοινότητα.

Είναι μεγάλης σημασίας φέτος για το Μουσικό Σχολείο Χανίων, να αποκτήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά (όπως έγινε πέρυσι για πρώτη φορά), η πρώτη γυμνασίου και δεύτερο τμήμα, όχι μόνο γιατί δεν είναι σωστό να μένουν έξω παιδιά που έχουν ταλέντο, αλλά και γιατί όσο αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός, τόσο μεγαλώνει και το κύρος του σχολείου και ενισχύεται ο ρόλος του στην τοπική κοινωνία. Εμείς, οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Χανίων, είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας, κάτι το οποίο οφείλεται όχι μόνο στη μουσική παιδεία που αποκτούν οι μαθητές μας, αλλά και στην υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε όλα τα μαθήματα (μουσικής και γενικής παιδείας) που γίνεται από ένα εξαιρετικής ποιότητας διδακτικό προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το Μουσικό Σχολείο Χανίων απέσπασε σημαντικές διακρίσεις: συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα (με συμμετοχή περισσότερων από 4.500 χορωδών), όπου κατέλαβε την υψηλότερη θέση, ενώ πήρε την 1η θέση στο διαγωνισμό για τις φυσικές επιστήμες chain reaction που έγινε στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αποτέλεσμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τις φυσικές επιστήμες που έγινε στη Βουλγαρία. Επακόλουθο της διάκρισης στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών, είναι η συμμετοχή της χορωδίας του σχολείου το επόμενο έτος στο διεθνή διαγωνισμό στο Novisad της Σερβίας, και στην Ιταλία. Τέλος, το Μουσικό σχολείο βρίσκεται σε διαδικασία αδελφοποίησης με το Μουσικό σχολείο της Λευκωσίας, αδελφοποίηση που θα οδηγήσει σε μία ουσιαστική, σε όλους τους τομείς αδελφοποίηση μεταξύ των 2 πόλεων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης συνεργασίας και της πρότυπης λειτουργίας της σχολικής κοινότητας, που απαρτίζεται από τη Διεύθυνση του σχολείου, τους καθηγητές, τους μαθητές και το Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Χανίων, έχουν ήδη αρχίσει και λήγουν στο τέλος αυτού του μήνα. Για να έρθει ένα παιδί στο Μουσικό Σχολείο δε χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζει μουσική ή κάποιο όργανο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου, επιλέγονται με τεστ τα οποία θα γίνουν την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου (Φρούδια Χαλέπας), που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα τεστ αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίας, και πραγματοποιούνται από επιτροπή καθηγητών από άλλους νομούς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς, πως τα Μουσικά Σχολεία δεν είναι σχολεία με κάποιες απλές εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι Πρότυπα Σχολεία, με υψηλές απαιτήσεις από τους μαθητές αλλά και από το διδακτικό προσωπικό. Είναι σχολεία που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική αναβάθμιση της κοινωνίας, το παράδειγμα των οποίων πρέπει να αποτελέσει πιλότο για τη ριζική διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κάποιος από την ιστοσελίδα του σχολείου: http://www.chaniamousiko.gr

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Χανίων