Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μουσική Εκδήλωση με Τίτλο "ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΑΝΓΚΟ" - Αφιέρωμα στα 100 Χρόνια από τη Γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Μουσικό Σχολείο Χανίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μια μουσική βραδιά με τίτλο «ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΑΝΓΚΟ » με την ενεργό συμμετοχή 80 μαθητών και μαθητριών του Σχολείου .
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με υπεύθυνες καθηγήτριες ,την Καθηγήτρια Πιάνου Βελμάχου Μαρία και την Μαέστρο Γρηγοριάδου Εύη. 
Ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικός του Πολιτιστικού Προγράμματος την ευθύνη για την Οργάνωση, Επιμέλεια Κειμένων, Εκπαιδευτικού Υλικού (Power Point) ,Διδασκαλία και Διεύθυνση Συνόλων Μουσικής Δωματίου όπως και την Μουσική και Καλλιτεχνική Επιμέλεια Εκδήλωσης είχε η Καθηγήτρια Πιάνου Βελμάχου Μαρία.
Η Μουσική Βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με 18 γνωστές μελωδίες Ισπανικής Μουσικής, οι οποίες προέρχονταν από τη συγκεκριμένη μουσική παράδοση καθώς και με αφήγηση της Ιστορίας της Μεγάλης Ντίβας της Όπερας Μαρίας Κάλλας. 
Παρουσιάστηκαν κορυφαία έργα Ισπανών Συνθετών, Astor Piazolla, M.Infante, I.Albeniz, Carlos Cardel, E. Granados, Rodriguez, Webber και του Γάλλου Συνθέτη G.Bizet (αποσπάσματα από την όπερα Κάρμεν) σολιστικά έργα για πιάνο, έργα για 2 πιάνα, Σύνολα Μουσικής Δωματίου από (Πιάνο, Βιολί Βιολοντσέλο ,Κλαρινέτο ,Τρομπέτα ,Σαξόφωνο, Ακορντεόν, Κιθάρα, Φωνή ), όπου έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου και τραγούδησαν ισπανικά τραγούδια, υπό την συνοδεία στο πιάνο, καθηγήτριας Πιάνου Βελμάχου Μαρίας.
Παράλληλα συμμετείχε το τμήμα Χορωδιακού Συνόλου Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Χανίων υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου Γρηγοριάδου Εύης και την συνοδεία Χορωδίας από την Καθηγήτρια Βελμάχου Μαρία.
Τα παιδιά με το πρόγραμμα αυτό, εκτός από το μουσικό μέρος ,παρακολούθησαν διαδικτυακό μάθημα με power point, όπου έμαθαν χρήσιμα πράγματα για τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας, την Ισπανική Μουσική και την σχέση της με τους Κρητικούς χορούς. 
Συνεργάστηκαν, απόλαυσαν τους ρυθμούς του Τάνγκο και χάρηκαν την Ισπανική μουσική. Παράλληλα με την μουσική ανάπτυξη των μαθητών, σκοπός της ήταν να δράσει και ως εργαλείο της διαπολιτισμικής τους συνείδησης.
Ακολουθεί το Πρόγραμμα της εκδήλωσης, Αφίσα, Power point με τη διαδικτυακή παρουσίαση, βίντεο με αποσπάσματα μουσικά από την παράσταση και φωτογραφικό υλικό.