Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Βράβευση Μουσικού Σχολείου Χανίων για τη κατασκευή Σεισμογράφων


Το Μουσικό Σχολείο Χανίων βραβεύτηκε σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Το Μουσικό Σχολείο Χανίων διακρίθηκε και βραβεύτηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού διαγωνισμού που τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Schools Study Earthquakes» (κωδικός έγκρισης 2015-1-EL01- KA201-013966) και του Ευρωπαϊκού Έργου «Ark of Inquiry» (Grant agreement no: 612252). Η εκδήλωση βράβευσης έγινε στις 5 Μαΐου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το Μουσικό Σχολείο Χανίων ήταν, από τα βραβευθέντα σχολεία, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ ήταν και το μόνο που κατασκεύασε και παρουσίασε τρεις διαφορετικούς εκπαιδευτικούς σεισμογράφους. Οι τρεις σεισμογράφοι των μαθητών αξιολογήθηκαν και διακρίθηκαν με ποιοτικά κριτήρια όπως: δομή εργασίας, επιστημονική ορθότητα, παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης, ανάπτυξη των δεξιοτήτων κ.α. Την επιτροπή αξιολόγησης αποτελούσαν διακεκριμένοι στον τομέα τους επιστήμονες και ειδικότερα οι: Δρ. Γ. Χουλιάρας, Δρ. Γ. Δρακάτος, Δρ. Σ. Σωτηρίου και Δρ. Γ. Μαυρομανωλάκης.


Μαθητές της Γ Γυμνασίου εργαστήκαν υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών Ανδρεδάκη Γιώργο, Χαλακατεβάκη Ειρήνη και Καμπουράκη Κώστα, σχημάτισαν τις τρεις πενταμελείς ομάδες και κατασκεύασαν τους τρεις εκπαιδευτικούς σεισμογράφους.


Το Μουσικό Σχολείο Χανίων ήταν τέλος το μοναδικό που συνεργάστηκε με Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής & Σεισμολογίας, και την Eδρα UNESCO Solid Earth Physics & Geohazards Risk Reduction του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και τον υπεύθυνο καθηγητή Δρ. Βαλλιανάτο Φίλιππο, τον οποίο και ευχαριστήσανε θερμά οι μαθητές που εκπροσώπησαν το Μουσικό Σχολείο στην τελετή βράβευσης. Όπως είπαν μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, η συνεργασία αυτή με το ΤΕΙ Κρήτης είχε ιδιαίτερη αξία στους στόχους του Προγράμματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η 1η Ομάδα μαθητών τοποθέτησε τον εκπαιδευτικό σεισμογράφο που έφτιαξε στο χώρο που λειτουργεί ο σεισμογράφος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και κατά την διάρκεια λειτουργίας του κατέγραψε σεισμό 4,2R που συνέβη κοντά στη Γαύδο.