Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η Μαγική Χρυσή Φλογέρα από το Μουσικό Σχολείο Χανίων, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023



Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, το Μουσικό Σχολείο Χανίων, με αφορμή τα 267 χρόνια από την γέννηση του Μότσαρτ, πραγματοποίησε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, μια μουσικοθεατρική παράσταση , με τίτλο "Η Μαγική Χρυσή Φλογέρα", μια ιστορία εμπνευσμένη από την όπερα Μαγικός Αυλός του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, με την ενεργό συμμετοχή 130 μαθητών και μαθητριών του σχολείου .

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο ”Το Αριστούργημα του Μότσαρτ – Μαγικός Αυλός – Το μεγαλείο της όπερας” με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Καθηγήτριες Πιάνου Βελμάχου Μαρία και Πολυκρέτη Μαρία .

Ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικός του Προγράμματος, την ευθύνη για την Οργάνωση, Διασκευή κειμένων θεατρικού έργου, Διδασκαλία και Διεύθυνση Συνόλου Μουσικής Δωματίου όπως και τη μουσική και καλλιτεχνική Επιμέλεια εκδήλωσης είχε η Καθηγήτρια Πιάνου Βελμάχου Μαρία.

Επιλέχθηκαν να παιχθούν κορυφαίες συνθέσεις του μοναδικού και κορυφαίου μουσικού του κόσμου Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ .

Η Θεατρική παράσταση πλαισιώθηκε μουσικά, με σύνολο Μουσικής Δωματίου (πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο, κλαρινέτο ), όπου έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου και τραγούδησαν άριες γνωστές από την όπερα του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ , με μεταγραφές ορχηστρικών έργων για δύο πιάνα, ενώ συμμετείχε και το τμήμα Χορωδιακού Συνόλου Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Χανίων υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Εύης Γρηγοριάδου.

Στη συγκεκριμένη μουσικοθεατρική παράσταση έγινε σύμπραξη δύο πολιτιστικών προγραμμάτων του πολιτιστικού προγράμματος "Το Φαινόμενο Μότσαρτ – Η ζωή και τα γράμματα – Το Μότσαρτ effect και η επίδρασή του - Ερμηνευτικές αποδράσεις" με υπεύθυνες Καθηγήτριες Πιάνου την Πολυκρέτη Μαρία, Παναγιώτα Πιλαφά, και Πηνελόπη Κολοκοτρώνη και του πολιτιστικού προγράμματος “Ψηφιακά παιχνίδια στο TALEBLAZER” με υπεύθυνες καθηγήτριες Πιάνου, Πηνελόπη Κολοκοτρώνη και Βελμάχου Μαρία.

Τα παιδιά με το πρόγραμμα αυτό, εκτός από το μουσικό κομμάτι, παρακολούθησαν παράλληλα διαδικτυακό μάθημα, με power point , όπου έμαθαν χρήσιμα πράγματα, γύρω από την όπερα, τη σχέση όπερας με την αρχαία τραγωδία, τα είδη όπερας και την υπόθεση του Μαγικού Αυλού. 

Συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν ελεύθερα, μέσα από το θέατρο και την μουσική.

Ακολουθεί Πρόγραμμα Εκδήλωσης και Υλικό από τη Διαδικτυακή Παρουσίαση.